Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Verdens biobank

Stacks Image 3553
Mange vigtige planter f.eks vilde bananer findes fortsat i regnskoven. Arkivfoto Istock
I en foranderlig verden er artsvariation afgørende. Når betingelser ændres markant og hurtigt, er der større mulighed for at nogle arter viser sig at være bedre egnede end andre, og derved overlever i de nye miljøer der opstår.
Det gælder også for de omkring 40.000 dyr og planter vi mennesker bruger dagligt f.eks. til mad, beskyttelse, tøj og medicin. Regnskoven kan heldigvis sagtens passe sig selv, hvis den får ro. Derved kan vi sikre, at fremtidige generationer også har mulighed for at opdage ny medicin, mad og andre ressourcer som vi slet ikke kender til i dag.
På et tidpunkt var det næsten halvdelen af de medicintyper vi brugte, der oprindeligt stammer fra regnskovens planter.
I vores del af verden er mange af de fødevarer vi spiser og meget af den medicin vi anvender hentet fra regnskoven. Tænk bare på bananer, kakao, gummi, vanilje, paranødder, og mange andre frugter og krydderier. Regnskoven er også en genbank for mange kommercielle produkter, som er blevet forfinet og tilpasset i årevis.
Stacks Image 21258
Smertestillende blade mod “ondt i benet” hos jæger fra Sarawak, Malaysia. Foto Henrik Egede-Lassen
Stacks Image 4142
Traditionelt medicin på Borneo mod “ondt i maven”, frisk fra regnskoven - ingen af planterne på billedet er undersøgt af forskere. Foto Henrik Egede-Lassen