Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Artsrigdom

Stacks Image 1652
Bjerggorilla fra Centralafrika - der er under 1000 tilbage. Foto Henrik Egede-Lassen
I regnskovene lever over halvdelen af alle dyr og planter i verden. Uden regnskovene kan de ikke overleve. Selvom man kan bevare nogle få arter i zoologiske haver som tigeren, chimpansen og okapien er det både umuligt og ekstremt kostbart at gennemføre avlsprogrammer for de mange millioner af arter der findes i regnskovene. Den nemmeste, billigste og mest effektive måde at bevare verdens dyr og planter på, er at bevare dem i deres naturlige omgivelser. Det behøver ikke at være al regnskov i hele verden, der skal bevares: Nogle regnskove er vidtstrakte og ensartede, mens andre områder er helt specielle. I nogle områder er der særligt mange arter, der ikke findes andre steder, og her er det særligt vigtigt at reservere stykker med skov, så de sjældne arter kan beskyttes.
En meget karakterisk ting ved regnskovens dyr og planter er at selvom der er mange forskellige arter, er der meget få individer.
I regnskove er det sjældne normalt og det normale sjældent.
Stacks Image 15981
Træhugorm med flue fra Selangor, Malaysia. Foto Paul Bertner
Stacks Image 5337
Stor gekko fra Ny Caledonien. Foto Istock
Stacks Image 11215
Artsrigdommen i regnskovene gælder ikke kun aber, fugle eller fisk, men dækker over alt det levende i skoven. Løvgræshoppen er fra Guyana. Foto Andrew M. Snyder