Regnskoven - klodens rigeste økosystem

Vandkraft

Stacks Image 5347
Bakundæmningen på Borneo, hvor tusindevis af mennesker er blevet tvangsflyttet, og store områder med regnskov er oversvømmet. Foto Bruno Manser Foundation
Dæmninger hvor gigantiske turbiner trækkes af vandkraft, kan være særdeles alvorligt. For det første åbnes skovområderne op med veje og infrastruktur. Derefter etableres dæmningen og store områder oversvømmes - selv i områder, hvor der bor mennesker og/eller er sårbar natur. Alene i Brasilien er adskillige dæmningsbyggerier etableret i Amazonas og mange flere er på vej, med katastrofale konsekvenser for dyreliv og lokalbefolkning.

Regeringen ser dæmninger som en måde at få billig energi på og derved som en mulighed for at få landet moderniseret.
Ofte er dæmningsbyggeri i troperne en meget kortsigtet og dyr løsning, for det er svært at holde turbinerne rene pga. jord og træer. Når vandet stiger oversvømmes regnskoven og de lokale skal bosættes andre steder. Dette er ofte mod deres vilje, hvilket kan være særdeles traumatisk.
Endvidere øger de store vandreservoirer risikoen for myggeoverførte sygdomme og andre parasitter.
Stacks Image 33822
En mindre dæmning i Para provinsen i Brasilien. Foto Henrik Egede-Lassen
Borneo Project, en NGO i Malaysia, har lavet følgende film om nye dæmningsplaner på Borneo. Filmen skildrer det korrupte miljø og kigger på konsekvenserne af nye dæmninger.